Kruis, Bolerostraat Venray-Brukske
Periode
19e
Toegewijd aan
Monumentnummer
[ 051 ]
Adres
einde Bolerostraat
Venray
Type
Beschrijving
Reden van de stichting: Niet bekend
Corpus: De vormgeving van dit corpus wijkt wat af van het gemiddelde beeld. Zo is dit het enige beeld, waarbij de christusfiguur een aureool heeft, in dit geval in de vorm van een massieve schijf. Daarnaast is het een van de weinige beelden, waarbij de voeten naast elkaar staan gespijkerd op een kleine console. Als derde bijzonderheid heeft dit beeld, dat de lendendoek tot op de kuiten reikt, en dat is uitzonderlijk lang. Die doek is gotisch geplooid, reikt aan de voorzijde bijna tot de knieën en is op de rechterheup geknoopt. De gestrekte armen reiken tot ruim boven het hoofd, de vingers zijn ook gestrekt. Het hoofd van Christus neigt naar rechts. Hij heeft een korte baard en lange haren, die in strengen afhangen tot op de schouders. De steekwond van de lans zit aan de linkerzijde. Het beeld voert diverse stijlkenmerken door elkaar. De neo-gotische vormen overheersen het meeste in het giet betonnen beeld, dat ergens tussen 1875 en 1925 valt te plaatsen.
(Kunst)Historische gegevens: Het oorspronkelijke antieke houten corpus was ± 90 cm. lang, uit het einde van de 18e eeuw. Toen het verrot bleek te zijn, is het verbrand. De kruisbalken waren door middel van lobben rond gezaagd. Het kruis stond tot 1970 aan een rustige zandweg, die nu een autoweg is geworden. Het oude kruishout had een driehoekig dak ter bescherming van het corpus. Daarna heeft er een tijd een kruishout gestaan zonder het driehoekig dak. In 1987 weer in de oude staat gebracht. Er was een knielbankje.
Originele corpus gemaakt door een onbekend atelier. Materiaal: gegoten beton. Huidige plaats: aan het kruis.
Kopiebeeld gemaakt in 1988 in kunststof
Kruis van hout met luifel in puntvorm
aanvullende gegevens: In 2001 is de boerderij gesloopt. Na de sloop zal de geluidswal worden doorgetrokken en het kruis worden verplaatst. Deze plannen liggen in 2003 in de gemeentelijke ijskast, zodat de stichting het initiatief neemt het kruis toch verplaatst te krijgen. Nieuwe plek wordt het einde van de Bolerostraat, Het kruis is verplaatst 28 december 2005. In 1991 is het plaatijzeren offerblok van dit kruis in bruikleen gegeven aan het “Freulekeshuus”. Hiervoor in de plaats is een zwaardere stalen offerblok geplaatst.
Verharding / Groenvoorziening: Het kruis staat onder een grote halfopen koepelvormig geknipte beukenhaag. Deze koepel bestaat uit vier stammen. In de breedte staan deze 260 cm. uit elkaar en in de diepte 100 cm.. Het geheel is tientallen jaren oud.( in 2005 bij verplaatsing afgebroken)
Publicaties
- Dick van den Munckhof, zonder titel, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 3 april 1981.
- Zonder titel, betreft herstel, in Peel en Maas, 17 maart 1988.
- ‘Laatste boerderij verdwijnt uit Brukske’, in Peel en Maas, 28 september 2000.
- ‘O, dat gezuiverd worde mijn gemoed’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 2 april 1994, 2 vel.
- ‘Onze veldkapellen en –kruisen’, in Venrode Periodiek, clubblad van de zangvereniging, april 1987.
- ‘Verplaatsing kruis’, in Peel en Maas, 9 december 2004.
Literatuur
- Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 70-71.
- J.H.A. Mialaret, Monumenten van geschiedenis en kunst in Noord-Limburg (Den Haag 1937) 202.
- Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 24.
[ 051 ]