Veldkruis Droesenweg Heide
Periode
1915
20e
Toegewijd aan
Monumentnummer
[ 015 ]
Adres
Droesenweg
Heide
Type
Beschrijving
Reden van de stichting: Het kruis werd opgericht in 1915, ter bijzondere intentie, vermoedelijk vrijwaring van besmettelijke ziekten.
Beeld: Het beeld is zwaar van verhoudingen. De Christus neigt met het hoofd naar rechts. Hij heeft krullend haar en een baardje. Boven de doornenkroon is het haar mooi in strengen gescheiden. De armen staan bijna horizontaal, waarbij de wijsvinger en middelvinger van de rechterhand zijn gestrekt. De overige vingers en de duimen zijn gesloten. De voeten zijn naast elkaar gespijkerd. De lendendoek reikt tot net boven de knieën en hangt in gotische plooien recht af. Het geheel is niet in een enkele stijlperiode te plaatsen. Het atelier heeft diverse elementen bijeengebracht; de romaanse houding, de gotische lendendoek, en de vroeg-20e eeuwse verhoudingen. 1915.
Originele corpus gemaakt door een onbekend atelier. Materiaal: beton en huidige plaats: aan het kruis
Kruis van beton. Boven het corpus is in de staander van het kruis met donkere steentjes ingelegd
Kunst)Historische gegevens: Het zware corpus heeft erg horizontale armen en heeft de voeten naast elkaar. Het vroeger houten kruis droeg een offerblok met opschrift
Tekstbordjes:
INRI
OFFER VOOR DE ARMEN
Aanvullende gegevens: Het oorspronkelijke kruishout had lobben aan de uiteinden en er was een gesloten driehoekig dak tussen de lob-aanzetten gemonteerd. Het kruis werd geplaatst door Lambertus Poels (1855-1926) en een Belgische vluchteling. In de jaren 1914-1918 vonden binnen de gemeente Venray vele tientallen vluchtelingen en geïnterneerden een gastvrij onderdak op de boerderijen. Het huidige kruis stond oorspronkelijk bij de oprichter, fam. Poels aan de Lemmenweg ter hoogte van huisnr.12. Daar was het eind jaren 1960 gemaakt door Bér Poels. Het kruis was in beton gestort en met grindsteentjes ingelegd. Bij de ruilverkaveling in 1975 moest het kruis wijken. Bij de aanleg van een sloot is het toen per bulldozer verhuisd naar de Droesenweg, nabij boerderij De Lieth waar een kleinzoon van Lambertus (Bèr) Poels woonde. Thans woont hier Twan Poels.
Verharding / Groenvoorziening: Het kruis staat langs de Droesenweg, in het zandweggedeelte, aan de overkant van de sloot die langs de weg voert. Het kruis staat tussen twee kastanjebomen en achter het kruis staat nog een derde kastanjeboom.
Publicaties
- Dick van den Munckhof, zonder titel, aflevering uit de serie in Peel en Maas, 13
- Werkgroep Historie Heide, zonder titel, in Van Heyde tot Heide (Venray 2003) 64.
Literatuur
- Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 35.
- Hub Schols, Venray van vroeger deel 1 (Venlo 1979) 37-39.
Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 24, 33
[ 015 ]