Wegkruis Kruisstraat-Antoniusstraat Venray-Centrum

Periode

1533
16e

Toegewijd aan

Monumentnummer

[ 050 ]

Adres

Kruisstraat – Antoniusstraat
Venray

 

Type

Kruis

Beschrijving

Reden van de stichting: Vroeger heeft hier altijd een kruis gestaan, maar dit is na de Tweede Wereldoorlog in verval geraakt en opgeruimd. In 1979 is door enkele bewoners van de Kruisstraat voorgesteld om in het nieuwe ontwerp van hun straat weer een kruis op te nemen. Aldus gebeurde.

Corpus: De slanke Christusfiguur heeft een volle krullende korte baard, en lange in strengen krullende haren. Hij draagt geen doornenkroon. Het hoofd neigt licht naar links. De stand van de geknikte armen is licht stijgend, de handpalmen komen niet boven het hoofd uit. De vingers en de duimen zijn gestrekt, zodat de spijkers goed zichtbaar blijven. De rechtervoet staat over de linker. Hierdoor krijgt het beeld een s-vorm, die nog versterkt wordt door de plooiing van de onderrand van de lendendoek. Die is op de rechterheup geknoopt. De doek valt in scherp vormgegeven plooien neer. Het beeld is neogotisch van karakter.

(Kunst)Historische gegevens: Het corpus dat hier vroeger hing, is bij de ruiming in bewaring gegeven, maar het is later niet meer teruggevonden. Men heeft toen in 1982 een kopie genomen van een ander corpus (nr.16).

Originele corpus gemaakt door een onbekend atelier. Materiaal: hout. Huidige plaats: atelier Stichting Kruisen en Kapellen (corpus nr. 16).

Kopiebeeld gemaakt in 1982 in kunststof

Kruis van hout met offerblok, luifel en knielbankje

Tekstbord:

GOD ROEPT DE MENS, MAAR DWINGT HEM NIET.

HIJ HEEFT DE KEUS HEM VRIJ GEGEVEN,

OM GOED OF KWAAD TE LEVEN.

HIJ ROEPT, HIJ NODIGT, HIJ GEBIEDT.

DIE NIET WIL ZIEN OF NIET WIL HOREN,

GAAT DOOR ZIJN EIGEN SCHULD VERLOREN.

HIER OFFERT MEN VOOR DE ZIELEN IN HET VAGEVUUR

Verharding / Groenvoorziening: Het kruis staat in een U-vormig perkje, omringd door een haag. Er voert een paadje naar toe van brede betontegels.

Publicaties

  1. ‘Nieuw kruis’, in Peel en Maas, 16 oktober 1981, en ‘Vandalen kuurden zich uit op een wegkruis’, in Peel en Maas, 19 maart 1982, en ‘Kruis in ere hersteld’, in Peel en Maas, 26 maart 1982. Keerzijde ‘Plaatsing nieuw kruis in Venray’, in Dagblad voor Noord-Limburg, 24 oktober 1981, en ‘Ergerlijke vernieling’ in: Peel en Maas, 15 april 1983
  2. ‘Inzegening wegkruis’, in Peel en Maas, 20 november 1981, en ‘Misintenties parochie Paterskerk’, 1982. Keerzijde ‘Inzegening nieuw wegkruis’, in Peel en Maas, 27 november 1981.
  3. ‘Aannemers knappen veldkapellen op’, in Peel en Maas, 8 januari 1982.
  4. ‘Beeld vernield’, in Peel en Maas, 7 januari 1999.
  5. ‘Kraken offerblok kruisbeeld’, in Peel en Maas, 5 juli 1984.
  6. Kerkelijke berichten en Euterpenieuws in Peel en Maas, 20 november 1981.

Literatuur

  1. Koos Swinkels (red.), Monumentjes van devotie (Venray 1986) 68-71.
  2. Koos Swinkels en Tjerk Loeff, Kruisen en kapellen in Venray. Kunst langs de straat (Venray 2006) 22, 30.