Kruisen en Kapellen in de Gemeente Venray

Monumentjes database

Venray heeft een groot aantal monumentjes van devotie. De stichting beheert een groot deel van de veertig (weg)kruisen, 29 kapellen waaronder ook muurkapellen en vijf speciale monumentjes. De stichting heeft geen kapellen en kruisen in bezit, ze zijn grotendeels van de gemeente Venray en van vele particulieren.

Ander klein religieus erfgoed zoals heiligenbeelden in de openbare ruimte, religieuze ensembles en begraafplaatsen hebben de aandacht.

De stichting heeft van elk monumentje de informatie verzamelend en vastgelegd. Tevens een aantal foto’s toegevoegd van onder andere Wiel Poels. Bekijk hieronder de diverse monumentjes. 

Zoeken / Filter

Gebruik onderstaande zoek en filter opties om je monumentje te vinden.

Gevonden: 73 resultaten | Pagina 2 van 8

63 St.Joriskapel, Bevrijdingsweg, Venray West
  • St.-Joris (H-Gregorius) is de patroon van de verkenners. Oorspronkelijk is de kapel uit dankbaarheid geschonken aan de gemeente Venray door aannemingsbedrijf Nelissen voor de opdracht voor de bouw van woonwijk ’t Desselke in de jaren 1949-1950. De kapel werd vernield in de jaren zestig en herbouwd in 1992. Het beeld komt van atelier St.-Joris in Beesel.
62 St.Antoniusabt muurnis, Kerkpad, Venray
  • St.-Antoniusabt is de tweede patroon van het klooster, en beschermer van de boeren en hun vee. Dit is een zijingang van het kloosterterrein, het Schelpörtje. De nis en het beeld zijn oorspronkelijk uit ca. 1500. Het kopiebeeld is gemaakt in 1975.
61 Wegkruis, Kerkpad, Venray
  • Dit kruis tegen de voormalige kloosterommuring is in 1938 geplaatst ter gelegenheid van het feit, dat toen de zusters Ursulinen honderd jaar in Venray woonden. Zij kwamen in 1838 vanuit Thildonck in België per huifkar hier aan. Het beeld is van de hand van Albert Meertens. De kleine beschadiging in de zij is het gevolg van een granaatscherf.
60 Kruis, Stationsweg-Bongerdstraat, Venray
  • Dit kruis is in 1873 door Tinus Arts van het imkersgilde geplaatst om ‘spokerijen’ op deze wegsplitsing te bezweren. Het werd vernield tijdens de bevrijding in 1944 en daarna heropgericht. In 1989 is het naar de oude toestand teruggebracht. Vroeger was dit kruis een vaste halteplaats voor de bedevaartprocessie naar Oostrum.
59 Kruis Smakterweg-Industriestraat, Venray
  • De reden van de stichting van dit kruis was een gelukkige liefde in de 19e eeuw. Bakker Jan Nefkens uit Den Bosch schaakte juffrouw Sasse van Ysselt. Zij vluchtten en op deze plek vonden zij hun rust. Bij de restauratie in 1991 kwam het tekstbord in de Venrayse taal.
58 St.-Martinus-en Barbarakapel, Overloonseweg-Spurkt, Venray
  • H.-Barbara is de patrones tegen een onvoorziene dood en Martinus de patroon van herders en vee. De kapel vlakbij de schaapskooi is door Jan Poels gesticht in 1920. Een oude vrouw die slecht ter been was en voor wie de kerk te ver was, vond zo toch een plek om te bidden. Deze beelden zijn in 1982 geboetseerd.
57 St.Josefmuurnis, Loobeek-Smakterweg, Smakt
  • Josef is in Smakt vooral voorspreker van mensen met trouwplannen en beschermer van het gezin. Het beeldje is naar voorbeeld van het origineel uit de bedevaartkapel in klei gemaakt. De boerderij met de nis is kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.
56 Kruis, Rosmolenweg-Spurkterdijk, Oostrum
  • Dit kruis uit ca. 1700 werd bij de bevrijding in 1944 vernield. In 1951 richtte dhr. Janssen uit dank voor lijfsbehoud tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de evacuatietijd een nieuw op. Hij haalde een beeld van steengoed in een midden-Limburgs atelier.
54 St. Antonius van Paduakapel, Stationsweg, Venray
  • Het kapelletje is tussen 1650 en 1715 gesticht door de franciscanen, die een speciale verering hebben voor Antonius en deze verering ook bevorderden in de omgeving. Oorspronkelijk stond het 30 meter richting Oostrum, op de grens van de twee heerlijkheden Venray en Oostrum. Antonius van Padua wordt vaak aangeroepen door mensen die iets verloren zijn.